Všetko o realitách Blog Na čo si dať pozor...

Na čo si dať pozor a ako postupovať pri kúpe chaty a chalupy

Kedysi si väčšina nevedela predstaviť žiť na vidieku, uprednostňovaný bol život vo veľkomeste. S postupom času a neutíchajúcou hektickosťou mestského života, dáva veľké množstvo ľudí prednosť kúpe chaty či chalupy, kde môžu s rodinou prežiť pokojný a nerušený víkend mimo ruchu veľkomesta.
Na čo si dať pozor a ako postupovať pri kúpe chaty a chalupy

Ľudia hľadajú čo najlepšie a najvýhodnejšie spôsoby bývania, ktoré sú im dostupné v danej životnej situácii. Kedysi si väčšina nevedela predstaviť žiť na vidieku, uprednostňovaný bol život vo veľkomeste. S postupom času a neutíchajúcou hektickosťou mestského života, dáva veľké množstvo ľudí prednosť kúpe chaty či chalupy, kde môžu s rodinou prežiť pokojný a nerušený víkend mimo ruchu veľkomesta. Na čo si dať pozor a ako postupovať pri kúpe chaty a chalupy? 

Prečítajte si aj: Spôsob výplaty kúpnej ceny vinkuláciou alebo notárskou úschovou

chalupa

Ako sa vyvarovať chýb pri kúpe chaty a chalupy

Lokalita a cena

Výber správnej lokality je kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje mnoho ďalších vecí, ako napr. cenu. Najvyhľadávanejšie lokality na Slovensku sú v okolí Liptova, Tatier, Slovenského raja, na Záhorí alebo pri známych vodných plochách. 

Ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú výber a kúpu správnej chaty, závisia od subjektívnych preferencií. Niektorí preferujú prírodné bohatstvo okolia, bývanie na horách alebo blízko jazier a vodných plôch, iní hľadajú možnosti športu a výletov v okolí, ako aj bezkonfliktné prostredie z hľadiska spoločenského spolunažívania. Majte však na pamäti, že lukratívna lokalita sa, samozrejme, odráža aj na cene. Ak hľadáte chatky na rekreáciu a trávenie času s rodinou, zvážte kúpu chaty v menej lukratívnej lokalite, kde sú ceny nižšie.

Stav nehnuteľnosti

Pred samotnou kúpou poriadne skontrolujte technický stav objektu. Najčastejšími nedostatkami starších chát je napr. zatekajúca strecha, netesniace okná, staré potrubie, hrubé múry s tendenciou vlhnutia a iné. Na pomoc si môžete zavolať odborníka, napr. stavbára alebo znalca, ktorý posúdi, v akom stave objekt je a či jeho stav zodpovedá cene.

Vybavenosť

Vybavenosť odzrkadľuje vaše nároky a potreby. Myslite na nasledovné: v závislosti od toho, koľko času budete na chate tráviť, si rozmyslite, či potrebujete teplú vodu, elektrinu, ako budete riešiť kúrenie, či sa v chate nachádza kuchyňa a kúpeľňa. 

Ak na chate budete tráviť čas len sporadicky, pár dní bez teplej vody možno nebude problémom. Ak však plánujete dlhšie výlety, najmä počas letných mesiacov, musíte myslieť na detaily. Niektoré chaty majú napr. v okolí vykopanú studňu, ktorá môže byť zdrojom pitnej vody. Predtým, než vodu ochutnáte, sa však uistite, že je zdravotne nezávadná.

chata

Ako postupovať pri kúpe chaty a chalupy

Poďme si priblížiť ekonomicko-právne záležitosti prípadnej kúpy. Ako postupovať pri kúpe chaty a chalupy, aby ste sa v budúcnosti nedostali do neriešiteľných problémov?

Majetkové vlastníctvo

Musíte si byť istý, že nehnuteľnosť je majetkom predávajúceho, že má právo ju predať a že prípadní spoluvlastníci s predajom súhlasia. Ako to zistíte? Majetkové vlastníctvo zistíte z listu vlastníctva, ktorý vydáva príslušný kataster nehnuteľností. Ak vám predávajúci nepredloží list vlastníctva, požiadajte ho, aby tak urobil. 

List vlastníctva totiž obsahuje dôležité informácie o tom, kto je majiteľom nehnuteľnosti, ako ju získal, či sa na ňu neviažu ťarchy a pod. Ak je nehnuteľnosť majetkom viacerých spoluvlastníkov, súhlas spoluvlastníkov musí predávajúci preukázať jeho splnomocnením ostatnými majiteľmi. Takéto splnomocnenie musí byť podpísané a overené u notára.

Tip: Pred podpísaním zmluvy si prezistite, prečo sa majiteľ rozhodol nehnuteľnosť predať. Aká je budúcnosť lokality, v ktorej je chata situovaná? Neplánujú sa v okolí územné zmeny, ktoré by mohli narušiť spôsob užívania chaty? Keďže nehnuteľnosti nekupujeme na 2-3 roky, je dobré poznať skutočný dôvod predaja.

chata

Ako je to s pozemkom?

Jednou zo závažných chýb pri kúpe nehnuteľnosti je kúpa nehnuteľnosti s nevysporiadaným pozemkom. Uistite sa, že chata stojí na vysporiadanom pozemku, tzn. majiteľ objektu je aj majiteľom pozemku, rovnako aj priľahlého pozemku určeného na prístup, príp. užívanie nehnuteľnosti. Veľa chát totiž stojí na pozemkoch, ktoré patria urbárskej či pasienkovej spoločnosti. To, či majiteľ vlastní aj pozemok, sa píše v spomínanom liste vlastníctva. 

Dohoda kúpnej ceny a spísanie kúpnopredajnej zmluvy

Zistite si, v akých cenových reláciách sa pohybujú ceny podobných nehnuteľností v okolí. Pri jednaní ceny vám môže pomôcť aj znalecký posudok. Ak budete mať prehľad o cenách podobných chát v okolí a technickom stave kupovanej chaty, ľahšie sa vám bude dohadovať kúpna cena. Dohodnite sa aj na tom, kto bude platiť poplatky za prevod tejto nehnuteľnosti

Teraz môžete pristúpiť k dohode o cene a k spísaniu kúpnopredajnej zmluvy. Odporúčame, aby ste zmluvu podpísali u notára. Pozor, nie podpis zmluvy, ale až zápis v katastri nehnuteľností do listu vlastníctva na vaše meno je aktom, ktorým sa nehnuteľnosť stáva vašou.

Súvisiace články

04.04.2023
Príprava, prezentácia, predaj: 3 stratégie, vďaka ktorým vašu nehnuteľnosť predáte rýchlejšie
Detail
29.01.2023
Feng šuej v záhrade - ako zharmonizovať záhradu podľa princípov feng šuej
Detail
17.01.2023
Spôsob výplaty kúpnej ceny vinkuláciou alebo notárskou úschovou
Detail
16.01.2023
Rozhovor s Michaelou Némethyovou, našou maklérkou
Detail