Všetko o realitách Blog Moderná...

Moderná drevostavba uprostred zelene - výhody drevených domov

Život v drevenom zrube sa stal trendom, ktorému sa len ťažko vyrovná iný typ bývania. Aké sú výhody drevených domov a ako pozitívne vlastností dreva ovplyvňujú život a psychiku človeka?
Moderná drevostavba uprostred zelene - výhody drevených domov

Život v drevenom zrube sa stal trendom, ktorému sa len ťažko vyrovná iný typ bývania. Obytné zrubové domy ponúkajú pokojný život a sú vynikajúcim útočiskom pred hlukom, stresom a dennodennou hektickosťou, ktorú nám ponúka život v meste. Drevo samo o sebe má niekoľko vlastností, ktoré sú prospešné pre život človeka. Moderná drevostavba uprostred zelene je dobrou voľbou v prípade, ak vás láka život na vidieku. Aké sú výhody drevených domov a ako pozitívne vlastností dreva ovplyvňujú život a psychiku človeka?

drevený dom
zdroj: unsplash.com

Prečítajte si aj: Nechajte svoju nehnuteľnosť vystúpiť z davu

Moderná drevostavba uprostred zelene - výhody drevených domov

Prírodná izolácia

Drevo je prírodný izolátor. Ľudia, ktorí žijú v obytných zruboch, sú chránení pred zmenou vonkajších klimatických podmienok. To znamená, že náhle poklesy teploty v zime, ani prudký nárast teploty v lete, nijako nevplývajú na teplo v interiéri. Vďaka tomu je drevostavba útulným a pohodlným miestom na bývanie. Ľudia žijúci v drevodomoch majú lepšie fyzické a duševné zdravie, pretože žijú v prostredí so stabilnou teplotou. V neposlednom rade, dobre izolačné vlastnosti dreva znamenajú aj značné úspory platieb za energie.

Úspora vykurovania

Z hľadiska prínosu tepla, je drevo výborným materiálom. Ak vezmeme do úvahy iné materiály používané na stavbu (betón, cement a iné kovy), na všetky vplýva zmena vonkajšej teploty. Výkyv vonkajšej teploty ovplyvňuje štrukturálnu súdržnosť materiálov - pri veľkých zmenách teploty to môže spôsobiť fatálne škody. Drevo nie je ovplyvniteľné ani poklesom, ani zvýšením teploty. Či vonkajšia teplota klesá alebo stúpa, drevo si zachováva svoju integritu štruktúry. Aj preto majú drevostavby dlhšiu životnosť a menšie škody spôsobené vonkajšou zmenou teploty.

obytný zrub
zdroj: unsplash.com

Akustické výhody

Mnohé hudobné nástroje sú vyrobené z dreva - je to kvôli akustickým vlastnostiam dreva. Pýtate sa, prečo sa hudobné koncerty konajú v halách, ktoré majú drevené steny? Drevo totiž pohlcuje zvuk, čím sa znižuje hluk a ozvena. Obytné zrubové domy majú rovnaké vlastnosti ako drevo. V interiéri je nízka hlučnosť, a aj to je jeden z dôvodov, prečo drevostavby poskytujú pokojné a tiché životné prostredie.

Energetické výhody

Drevodomy sú veľmi efektívne z hľadiska spotreby energie. Vzhľadom na svoje prirodzené izolačné vlastnosti, v zime v interiéri poskytujú dostatok tepla, a naopak v lete udržujú miestnosť dostatočne chladnú. Drevostavby nie sú závislé na zariadeniach, ktoré majú vysokú spotrebu energie - ohrievače alebo klimatizačné zariadenia.

drevený dom uprostred zelene
zdroj: unsplash.com

Esteticky luxusné

Drevodomy sú estetickejšie ako akýkoľvek iný typ budovy. Vďaka prírodným tvarom dreva je drevený dom prirodzene atraktívny a krásny. Takéto drevené budovy sú vizuálne príťažlivé a pôsobia dobre aj esteticky.

Sú šetrné k životnému prostrediu

V dôsledku nižšej spotreby energie majú drevené domy nízku úroveň emisií uhlíka. Takéto drevené budovy sú šetrné k životnému prostrediu. Navyše, vďaka použitému materiálu pomáhajú udržiavať čisté a bezpečné prostredie. Tieto vlastnosti obytného zrubu pomáhajú zlepšovať fyzické zdravie a duševnú pohodu jeho obyvateľov.

drevodom
zdroj: unsplash.com

Odolné voči oxidácii

Drevo je odolné voči oxidácii. Obytný zrub preto čelí menšiemu opotrebeniu, čím sa znižujú požiadavky na údržbárske a opravárenské činnosti. Aj to je jeden z ďalších dôvodov, prečo majú drevodomy dlhšiu životnosť.

Dobrá cena

Ďalšou z výhod drevených domov je aj ich cena. Samozrejme, že výslednú sumu ovplyvňuje aj veľkosť či poloha vášho domu, no v zásade sú drevodomy cenovo dostupné.

Zrubové domy sú odolnejšie voči vonkajším zmenám teploty a poveternostným vplyvom, majú dlhšiu životnosť, sú energeticky výhodnejšie, nákladovo efektívne, a v neposlednom rade, sú šetrné k životnému prostrediu. Ak rozmýšľate nad stavbou domu, drevostavba uprostred zelene, je jednou z vašich najlepších možností.

Súvisiace články

04.04.2023
Príprava, prezentácia, predaj: 3 stratégie, vďaka ktorým vašu nehnuteľnosť predáte rýchlejšie
Detail
29.01.2023
Feng šuej v záhrade - ako zharmonizovať záhradu podľa princípov feng šuej
Detail
17.01.2023
Spôsob výplaty kúpnej ceny vinkuláciou alebo notárskou úschovou
Detail
16.01.2023
Rozhovor s Michaelou Némethyovou, našou maklérkou
Detail