Všetko o realitách Blog Feng šuej v...

Feng šuej v záhrade - ako zharmonizovať záhradu podľa princípov feng šuej

Feng šuej v záhrade sa v posledných rokoch stal populárnym a obľúbeným smerom nielen v západnom svete. Ako zharmonizovať záhradu podľa feng šuej?
Feng šuej v záhrade - ako zharmonizovať záhradu podľa princípov feng šuej

Máte záhradu a chcete, aby z nej vyžarovala pozitívna energia? Túžite po záhrade, ktorá bude pre vás oázou pokoja a miestom, kde sa budete cítiť príjemne? Poznáte princípy feng šuej? Ide o čínske umenie staré viac ako 6000 rokov, ktoré pomáha vytvoriť a navodiť harmóniu medzi nami a prostredím okolo nás. Energeticky môžeme vyladiť nielen interiér, ale aj exteriér našich domovov. Feng šuej v záhrade sa v posledných rokoch stal populárnym a obľúbeným smerom nielen v západnom svete. Ako zharmonizovať záhradu podľa feng šuej?

úprava rastliny

Prečítajte si aj:  Nechajte svoju nehnuteľnosť vystúpiť z davu - predajte ju exkluzívne

Životná energia Čchi

Ak si chcete vybudovať záhradu podľa feng šuej, musíte sa oboznámiť s pojmom čchi. Čchi je životná energia všetkých živých tvorov a vecí, pričom ich životy riadi tak, aby boli čo najmenej problémové. 

Každý dom, aj každá záhrada, má svoju vlastnú čchi. Poslaním feng šuej je vytvoriť prostredie, kde bude čchi prúdiť optimálne, pokojne, prirodzene a v rovnováhe. Ak vo svojom okolí máte miesto, kde čchi prúdi pomaly alebo nerovnomerne, priestor stagnuje. 

Taktiež si musíme uvedomiť, že v záhrade prúdia pozitívne aj negatívne sily, ktoré čchi a jej prúdenie formujú. Optimálnu čchi vytvára harmónia jinových a jangových prvkov, správne použitie tvarov, materiálov a farieb podľa teórie piatich elementov a mierne vlnité tvary. Cieľom feng šuej je vytvorenie maximálnej možnej rovnováhy medzi jin a jang.

kvetinová záhrada

5 elementov feng šuej

Čchi tvorí päť základných elementov, ktoré stelesňujú všetko, čo v prírode existuje: formy, farby, materiály, ročné ale aj denné doby, svetové strany a prírodné javy, ale aj všetky výtvory človeka. Týchto päť živlov spolu tvorí celok (tchaj-čchi). 

Kombináciou piatich elementov čchi je možné vytvoriť všetko, čo v prírode nájdeme. Každý element totiž odzrkadľuje určité vlastnosti prírody, ktoré môžeme pozorovať. Aby bola záhrada v súlade s feng šuej, musí obsahovať týchto 5 elementov:

1. Voda

Má čiernu alebo modrú farbu. Charakterizujú ju nepravidelné, zakrivené a vlnité tvary, fontány, jazierka, vodné toky, jazerá a moria. Aby energia “neutekala,” voda by nemala prúdiť príliš rýchlo, ani ďaleko od domu. 

2. Oheň

Je červenej alebo sýto-oranžovej farby. Charakterizuje ho tvar trojuholníka, ostré a špicaté predmety. Predmety, ktoré ho symbolizujú: slnko, krb, rastliny červenej farby, svetlo, sviečky a i.

gril párty

3. Kov

Môže byť bielej, šedej, bronzovej, medenej alebo zlatej farby. Môžete použiť všetky druhy kovu. Ideálnou možnosťou je hliníková pergola. Môže vám poslúžiť napríklad na posedenie alebo na oddelenie relaxačnej a úžitkovej zóny záhrady. 

4. Drevo

V záhrade ho symbolizujú odtiene zelenej (stromy, rastliny, drevené predmety a i.). Elementy dreva sú prirodzenou súčasťou prírody, preto sa vo väčšine záhrad nachádzajú automaticky. 

5. Zem

V záhrade zem charakterizuje žltá, béžová alebo hnedá. Charakterizujú ju štvorce, kocky, kamene a hlina. 

Kombinácia týchto piatich živlov ovplyvňuje prúdenie energie v priestore, obnovuje a upevňuje prirodzenú harmóniu a jednotu jin a jang, čím posilňuje prospešné a oslabuje škodlivé prúdenie energie.

jazero pri dome

Nebeské zvieratá

Dom a záhrada predstavujú jeden celok. Exteriér je pokračovaním interiéru, a preto je dôležité, aby dobrá energia, harmónia a rovnováha bola dodržaná aj vonku. Cieľom feng šuej záhrad je usmernenie energie správnym smerom. 

Usporiadanie krajinných prvkov, reliéf krajiny, geografiu krajiny a okolia, symbolicky popisujeme usporiadaním nebeských zvierat – korytnačka, drak, tiger a fénix. Pri navrhovaní feng šuej záhrad je teda dôležité dodržať aj symboliku usporiadania podľa nebeských zvierat:

domcek pre hmyz

1. Korytnačka

Nachádza sa v zadnej časti pozemku, jej úlohou je poskytovať ochranu a bezpečie pred nepriateľom, poskytovať stabilitu a pokoj. V praxi ju predstavuje napr. kopec, vysoké stromy, mohutný plot a i. 

2. Drak

Je symbolom blahobytu a šťastia. Ak sa k domu postavíte chrbtom, po ľavej strane sa nachádza dračia časť záhrady. Do tejto časti môžete vysadiť stromy, mierne vyvýšené rastliny a kríky.

3. Tiger

Tigra je potrebné vytvoriť na pravej strane domu. Dajte si pozor, aby tiger nebol príliš výrazný - ten totiž priťahuje agresivitu a nešťastie. Do tejto časti záhrady môžete tiež vysadiť nízke kríky alebo živý plot. 

úprava kvetov

4. Fénix

Je situovaný v prednej časti pozemku alebo na juhu. Fénix prináša radosť, rozhľad, uznanie a potrebuje voľnosť. Táto časť záhrady by mala byť nízka, neoplotená a priestranná. Môžete sem umiestniť napríklad trávnik, kvety či malé jazierko.

Najvhodnejší tvar pozemku je štvorec alebo nie veľmi predĺžený obdĺžnik. Ideálny pozemok by mal smerovať odzadu (korytnačka) smerom dopredu (k fénixovi), pričom ľavá strana (drak) by mala byť o trochu vyššia ako pravá (tiger). Správne usporiadanie mystických nebeských zvierat vytvorí rovnováhu a harmóniu vo vašej záhrade. 

Bagua

V záhrade feng šuej je na prvom mieste človek. Je dôležité myslieť na to, že všetko, čo je v záhrade, ovplyvňuje a formuje život jej obyvateľov. Ak správne usporiadáme osem životných oblastí bagua, záhrada bude harmonicky vplývať na všetkých, ktorí do nej zavítajú. 

elementy podľa svetových smerov

V každej záhrade je miesto, ktoré sa spája s jednou z osem svetových strán (S, SV, V, JV, J, JZ, Z, SZ). Správne usporiadanie bagua dosiahneme, ak pozemok rozdelíme na 9 rovnakých obdĺžnikov (3 obdĺžniky x 3 obdĺžniky):

Centrum

Ide o stredný obdĺžnik, ktorý zjednocuje ostatných 8 častí a distribuuje energiu medzi nimi. Táto časť tvorí stred, centrum - tchaj čchi. Aby bola energia stabilná a mala dostatok miesta, tento priestor by mal ostať prázdny - nemal by tu stáť veľký strom, dom ani bazén. S centrom sa spája element zem, ktorý charakterizuje žltá, hnedá a béžová farba. 

Sever - “kariéra a životná cesta”

Táto časť záhrady zodpovedá životnej ceste, ovplyvňuje kariéru, smerovanie a ciele obyvateľov priestoru. Severná zóna by mala pôsobiť dojmom opakovaného a ukľudňujúceho pohybu. Je nutné a nevyhnutné, aby bola udržiavaná v absolútnom poriadku.  

Sever je prepojený s elementom vody - na aktiváciu tejto oblasti môžete postaviť vodné jazierko alebo fontánu. Voda by nemala byť stojatá, odporúčame, aby jemne plynula. Priestor môžete ozdobiť aj rôznymi doplnkami z kovu alebo rôznymi rastlinami. Vhodné sú napríklad levanduľa, agát, jelša, magnólia, biele ruže, šalvia, rôzne biele, ružové, fialové alebo modré kvety a rastliny. 

levanduľa v záhrade

Severovýchod - “poznanie a vedomosti”

Severovýchod zodpovedá hlbokému zamysleniu, rozjímaniu, vedomostiam, poznávaniu a učeniu. Aj preto je táto časť záhrady najvhodnejším miestom na vytvorenie pokojného miesta na posedenie či meditáciu. Ak chcete svoj intelekt a svojho ducha nechať plávať vo vysokých vodách, je dôležité, aby ste do tejto zóny nechali voľne plynúť energiu. Táto časť je spätá so zemou, so skalami a horami, zrkladlí naše vedomosti a múdrosť, ktorú sme počas života nadobudli. Zaujímavo tu pôsobí skalka, z rastlín sú vhodné harmanček, púpalka, rôzne žlté a oranžové kvety. 

Východ - “zdravie a rodina”

Táto časť charakterizuje zdravie a rodinu - aj preto by mal byť priestor usporiadaný harmonicky a vitálne. Elementom východnej zóny je drevo a je dobré, ak ho sem umiestnite čo najviac. Toto miesto je ideálne na postavenie altánku či dreveného posedenia, kde sa môže stretávať celá rodina. 

Môžete tu vysadiť ihličnany a kríky úzkeho stĺpovitého vzrastu - ideálna je borievka, borovica, breza, topoľ, rôzne traviny a paprade či zelené a modré kvety. 

dom

Juhovýchod - “požehnanie a bohatstvo”

Vo feng šuej poznáme priamu koreláciu medzi slabým energetickým tokom v juhovýchodnej zóne a stavom rodinného rozpoštu a bankových účtov. Juhovýchod je spojený s bohatstvom, prosperitou a požehnaním obyvateľov. Preto na tomto mieste nenechajte nič na náhodu.

Energia je v tejto časti silná ako vietor a elementom typickým pre juhovýchod je drevo - rastliny. Ideálne je spestrenie tejto často modrými a zelenými kvetmi. Keďže vo feng šuej bohatstvo symbolizuje aj voda, do tejto časti môžete umiestniť aj malú fontánku. 

Juh - “sláva a osvietenie”

Juh symbolizuje slávu, osvietenie, zdravé sebavedomie, sebaúctu a vnútorné svetlo obyvateľov. Táto zóna je spojená s elementom ohňa, ktorý symbolizuje vášeň, mentálne schopnosti a nadanie ľudí v priestore. Keďže oheň symbolizuje teplo, v tejto časti by rozhodne nemal chýbať krb, kozub alebo ohnisko. Pre túto časť sú typické rastliny červenej, oranžovej alebo žltej farby. 

Juhozápad - “vzťahy a partnerstvo”

Juhozápad ovplyvňuje všetky naše vzťahy, svornosť, lásku a súdržnosť. S juhozápadom sa spája element zeme, preto je najvhodnejším materiálom kameň, keramika a hlina. Myslite na to, že všetko, čo umiestnite v tejto zóne, by malo byť v pároch. 

dom

Západ - “budúcnosť a kreativita”

Naše vízie a plány do budúcnosti či úroveň kreativity, definuje práve západ. Pri vytváraní tohto priestoru sa môžete realizovať a vaša fantázia môže kvitnúť. Pre západ je charakteristický element kov, táto zóna taktiež pozitívne vplýva na deti, preto by sa časť priestoru mala vyhradiť a prispôsobiť práve im - postavte tu ihrisko, umiestníte tu trampolínu alebo pieskovisko.  

Severozápad - “nápomocní priatelia a cestovanie”

Ak túžite po priateľstvách s nápomocnými a ochotnými ľuďmi, rozhodne nezanedbajte túto časť záhrady. So severozápadom je spojený element kov, preto sem umiestnite prvky zlatej, striebornej, bronzovej, medenej, bielej a šedej farby. Ak rozmýšľate, že by ste tu zasadili kvety, zvoľte skalku alebo kvety žltej farby.

Myslite na to, že v záhrade je potrebné vytvoriť rovnováhu energií. Ak vytvoríme rovnováhu v našom okolí, budeme ju cítiť aj v našich životoch. 

 

Súvisiace články

04.04.2023
Príprava, prezentácia, predaj: 3 stratégie, vďaka ktorým vašu nehnuteľnosť predáte rýchlejšie
Detail
17.01.2023
Spôsob výplaty kúpnej ceny vinkuláciou alebo notárskou úschovou
Detail
16.01.2023
Rozhovor s Michaelou Némethyovou, našou maklérkou
Detail
10.01.2023
Nechajte svoju nehnuteľnosť vystúpiť z davu - predajte ju exkluzívne
Detail