Všetko o realitách Blog 4 tipy ako...

4 tipy ako pripraviť váš dom na zimu a mráz

Uprostred radostnej nálady (a chaosu zároveň), ktorú sviatočné obdobie často prináša, nezabudnite na sezónnu údržbu vášho domova. Príchod zimy je ideálnym časom na údržbu, ktorá ochráni váš domov pred nečakanými mrazmi a chladom, a zároveň predchádza aj skrytým nákladom.
4 tipy ako pripraviť váš dom na zimu a mráz

Uprostred radostnej nálady (a chaosu zároveň), ktorú prináša sviatočné obdobie, nezabudnite na sezónnu údržbu vášho domova. Príchod zimy je ideálnym časom na údržbu, ktorá ochráni váš domov pred nečakanými mrazmi a chladom, a zároveň predchádza aj skrytým nákladom. Doprajte trochu lásky a pozornosti miestu, kde oslavujete sviatky a pripravte sa na zimu poriadne.

Prečítajte si aj: 5 tipov ako sa presťahovať počas pandémie

ako pripraviť dom na zimu

Začnite strechou

Silné búrky vaše mesto určite neobišli počas jari a leta. Pred zimou je dobré skontrolovať strechu. Hľadajte uvoľnené alebo chýbajúce šindle, skontrolujte, či medzi nimi nie sú medzery. 

Ak máte krbový komín, skontrolujte a vyčistite ho predtým, ako v ňom zapálite prvý tohtoročný oheň. Údržba komína je nevyhnutná. Znižuje nielen riziko požiaru komína, ale zaisťuje zdravý vzduch vo vašom dome. Aj keď čistenie komína je prácou, ktorú zvládne každý domáci majster, aby ste sa ubezpečili, že práca je vykonaná dôkladne, môžete si na pomoc zavolať odborníkov.

Dobrým nápadom je taktiež čistenie odkvapov a zvodov, v ktorých sa môžu nachádzať zvyšky opadaného lístia. Pokiaľ v tejto práci nemáte skúsenosti, poraďte sa s odborníkmi, ktorí sa špecializujú na tieto druhy kontrol a opráv.

oprava strechy

Do poriadku dajte aj exteriér

Zakryte vonkajší nábytok a odložte všetky hračky, bicykle alebo náradie, ktoré cez zimu nebudete potrebovať, vrátane grilu. Skontrolujte terénne úpravy, záhradu vyčistite od zbytkov ovocia, zeleniny, kvetov a opadaného lístia. Pokiaľ máte bazén, podniknite všetky potrebné kroky na jeho uzavretie na zimnú sezónu. Naopak, lopaty na sneh pripravte na ľahko dostupné miesto. Nakúpte soľ alebo iné rozmrazovacie prostriedky, aby vás sneh nezastihol nepripravených.

exteriér a okolie domu

Zamerajte sa na okná a dvere

Skontrolujte odizolovanie a tesnenie dverí a okien a vymeňte všetky, ktoré vyzerajú poškodené. Ak zabránite úniku tepla z vášho domu, výrazne ovplyvníte nielen váš účet za elektrinu či plyn, ale aj zamedzíte opotrebovaniu systému kúrenia.

Počas chladnejších zimných mesiacov môžete dokonca zvážiť výmenu záclon za závesy z hrubšej textílie, ktoré vám pomôžu udržať teplo v interiéri a zabránia jeho úniku. Pred všetky dvere, ktoré vedú von, položte nepremokavé podlahové rohože, aby zachytili topiaci sa sneh a soľ.

skontrolujte okná a dvere

Čo s kúrením a klimatizáciou?

Odporúčame skontrolovať vykurovací systém pred zapnutím na novú sezónu. To isté platí pre zapínanie klimatizácie na jar. Pokiaľ dbáte na údržbu vykurovacích zariadení, vo veľkej miere napomáhate dobrej životnosti vašich systémov a zároveň zabraňujete väčším opravám alebo výmene spotrebičov. 

kúrenie počas zimy

Nezabudnite ani na interiér

Z decembra môžete urobiť “mesiac organizovania.” Zasnežený víkend využite na prípravu horúceho kakaa, oblečte si vianočné svetre a usporiadajte skrine vo svojom dome. Keďže Vianoce sú za rohom, toto je ideálny čas na to, aby ste sa zbavili veci, ktoré nepoužívate. Oblečenie, hračky a iné veci, ktoré už nepotrebujete, môžete darovať tým ľuďom v núdzi. Počas počúvania vianočných piesní môžete vyzdobiť stromček a ozdobiť váš dom vianočnými dekoráciami. 

vianočná pohoda

Vďaka týmto malým tipom na údržbu, bude váš dom vyzerať sviatočne, veselo, útulne a čisto, a budete schopný odhaliť drobné opravy skôr, ako sa stanú vážnymi. Teraz už viete, že sa môžete tešiť na príjemné a útulné večery v obývačke s čajom v ruke.

 

Súvisiace články

04.04.2023
Príprava, prezentácia, predaj: 3 stratégie, vďaka ktorým vašu nehnuteľnosť predáte rýchlejšie
Detail
29.01.2023
Feng šuej v záhrade - ako zharmonizovať záhradu podľa princípov feng šuej
Detail
17.01.2023
Spôsob výplaty kúpnej ceny vinkuláciou alebo notárskou úschovou
Detail
16.01.2023
Rozhovor s Michaelou Némethyovou, našou maklérkou
Detail