Všetko o realitách Blog Rozhovor s...

Rozhovor s Michalom Petríkom, naším dizajnérom

Vždy je to o nás a o tom, ako si to nastavíme v hlave. Netreba sa vecí báť a treba si ísť za tým, o čom sme vo svojom vnútri presvedčení. Ja tvrdím, že všetko v živote prichádza vtedy, kedy má a v ten správny čas.. a ten môj prišiel práve teraz...
Rozhovor s Michalom Petríkom, naším dizajnérom

1. Viacerí naši klienti už o vás niečo počuli, no pre nejakú časť môžete byť zatiaľ neznámou tvárou. Ako by ste sa nám predstavili?

Pre tých, čo ma nepoznajú, 10 rokov som sa venoval profesionálnemu foteniu. Fotil som pre veľké firmy, známe osobnosti, ale aj bežných ľudí z ulice. :) Posledný rok sa venujem interiérovému a exteriérovému dizajnu a všetkému s tým spojeným. V podstate ma to pohltilo natoľko, že na fotenie už nemám veľa času. Som rodák z Oravy, od mala žijúci v našej peknej Trnave.

2. Hovoríte, že sa venujete aj fotografii. Aké boli vaše fotografické začiatky a čo bolo impulzom začať fotografovať?

Fotografii som sa venoval posledných 10 rokov full-time, momentálne to je už len príležitostne.. moje začiatky boli také, asi ako každý keď s niečím začína.. Nikto ma nepoznal, nevedel som poriadne, kde začať. Ale vedel som, čo chcem dosiahnuť.. :) To bol pre mňa hnací motor. Impulz k foteniu prišiel sám. Je to dlhý príbeh, ako som sa dostal k foteniu, ale v skratke poviem, že som sa dostal k práci, kde bolo potrebné fotiť technické fotky pre grafické štúdia po celom svete :) Dovtedy som si myslel, že budem automechanik :) Potom som sa nejak hľadal, až som sa našiel pri foťáku. 

Michalova tvorba

3. Na vašom webe michalpetrik.com sme si všimli, že fotíte aj celebrity. Ako ste sa dostali k tejto spolupráci? 

To slovo “celebrity” moc nemám rád :) znie to moc povýšenecky a snobsky, vždy som každého bral rovnocenne, tak som to ani nijak nevnímal. Ale áno, fotím alebo fotil som, aj známe osobnosti - to bol vlastne môj cieľ na začiatku - prepracovať sa až sem. Všetky veci prichádzali samé a spontánne na základe aj referencií, ktoré som postupne získaval.. :) Keď sa roztočil kolotoč, tak ono to už išlo tak samé, nejak automaticky. 

4. V roku 2019 sa vaša kariéra fotografa rozšírila o interiérový a exteriérový dizajn. Sú znalosti a skúsenosti fotografa pri dizajne výhodou? Čo má, podľa vás, spoločné fotografia a dizajn?

Áno, pred vyše rokom som sa začal obšmietať okolo profesie dizajnéra, až som do toho spadol úplne. Myslím si, že fotka a dizajn majú niečo spoločné, no veľa toho nie je. Podľa mňa to pri fotke, ako aj pri dizajne, „treba mať v oku“ a treba sa s tým asi narodiť. Čo sa týka skúseností a znalostí, pri fotografii sú úplne iné ako pri interiérovom a exteriérovom dizajne, nakoľko tam u mňa spadá aj samotná realizácia. V neposlednom rade, ide nielen o umeleckú činnosť, ale aj o technickú znalosť a znalosť orientovať sa v problematike.

Michal

5. Spomínate si na okolnosti, ktoré vo vás vzbudili záujem o prácu dizajnéra?

Ja som si vždy hovoril, že mňa by to bavilo.. ale v minulosti som sa tým nezaoberal, lebo som mal ciele vo fotení a nemal som nejako potrebu sa zahlcovať ďalšou činnosťou. Dokonca, kamoš ma už pred asi 2-3 rokmi chcel do toho namočiť, no vtedy som to necítil a neprehlboval som môj záujem k dizajnu… Ja tvrdím, že všetko v živote prichádza vtedy, kedy má a v ten správny čas.. a ten môj prišiel práve teraz...

6. Ako vyzerá bežný pracovný deň dizajnéra?

Musím povedať, že je to náročnejšie ako deň fotografa.. :) keďže som aktívny človek, všeobecne a nerád vyspávam, preto vstávam skoro, aby som mal dlhší deň. Samozrejme, každý deň je iný a nedá sa to zovšeobecniť. Niekedy celý deň sedím za počítačom a robím návrhy pre mojich klientov, inokedy som celý deň v teréne a riešim veci okolo realizácii, alebo konzultujem, chodím sa pozerať aj na stavby, aby som videl, ako sa napreduje. Takže, ako hovorím, vždy to je iné, ale zaujímavé. A to je na tom pekné. 

Michalova tvorba

7. Čo vás na tejto práci najviac baví a naopak, čo považujete za najnáročnejšie?

V podstate som človek, ktorý sa nebojí ničoho, i keď v niektorej oblasti nie som úplne doma, ale snažím sa čo najlepšie dostať do obrazu, aby ma nič nezaskočilo :) Ale ak sa musím vyjadriť a prezradiť čo je pre mňa náročné, tak zladiť farby tak, aby mal výsledný efekt hlavu aj pätu, je celkom náročnou činnosťou.

8. Čo by ste odkázali mladým, začínajúcim fotografom a dizajnérom?

Ja by som to odkázal každému, kto si to číta :) vždy je to o nás a o tom, ako si to nastavíme v hlave. Netreba sa vecí báť a treba si ísť za tým, o čom sme vo svojom vnútri presvedčení.

Súvisiace články

04.04.2023
Príprava, prezentácia, predaj: 3 stratégie, vďaka ktorým vašu nehnuteľnosť predáte rýchlejšie
Detail
29.01.2023
Feng šuej v záhrade - ako zharmonizovať záhradu podľa princípov feng šuej
Detail
17.01.2023
Spôsob výplaty kúpnej ceny vinkuláciou alebo notárskou úschovou
Detail
16.01.2023
Rozhovor s Michaelou Némethyovou, našou maklérkou
Detail