Všetko o realitách Blog Profesionálne...

Profesionálne fotenie pritiahne oko záujemcov alebo prečo sú kvalitné realitné fotografie polovicou úspechu

Dôležitosť realitnej fotografie, pokiaľ ide o marketing a propagáciu nehnuteľností, je vyššia, ako si myslíte. Kvalitné realitné fotografie násobne zvýšia vaše šance na rýchlejší predaj nehnuteľnosti za lepšiu cenu.
Profesionálne fotenie pritiahne oko záujemcov alebo prečo sú kvalitné realitné fotografie polovicou úspechu

Hovorí sa, že nikdy nedostaneme druhú šancu urobiť prvý dojem. Pokiaľ ide o fotografovanie nehnuteľností, zdá sa, že toto tvrdenie je obzvlášť pravdivé. Dôležitosť dobrej realitnej fotografie, pokiaľ ide o marketing a propagáciu nehnuteľností, je vyššia, ako si myslíte. Profesionálne fotenie pritiahne oko záujemcov. Verte či nie, na inzerát s kvalitnými a oku lahodiacimi fotografiami, zájemcovia klikajú o 139% častejšie. My v Territory sme pre vás pripravili podrobného sprievodcu fotografovaním nehnuteľností, ktorý popisuje krok za krokom k zhotoveniu skvelých realitných fotografií bez potreby odborných znalostí fotografov.

realitná fotografia

zdroj: unspash.com

Prečítajte si aj: 6 dôvodov, prečo je home staging dôležitý

Prečo záleží na kvalite realitnej fotografie

Pri hľadaní dlhodobého nájmu alebo vlastného bývania, ľudia hľadajú miesto, kde sa budú cítiť ako doma. Kvalitné realitné fotografie pomáhajú ľuďom predstaviť si svoj budúci život na novom mieste. Navyše, väčšina nájomníkov si najskôr prezrie fotografie a popisy nehnuteľností si prečíta iba v prípade, ak sa im obrázky zdajú dosť dobré. Inými slovami, kvalitná realitná fotografia je najlepším spôsobom, ktorý zaručí dopyt po vašej nehnuteľnosti na vysoko konkurenčnom trhu.

5 tajomstiev realitnej fotografie

1. Zaobstarajte si správne vybavenie

Čo to znamená? Na vytvorenie kvalitnej realitnej fotografie potrebujete správnu techniku - kvalitný fotoaparát, statív, vhodné objektívy, (ne)použitie blesku.

Fotoaparát
Dobrou správou je, že nemusíte kupovať drahé fotoaparáty. V porovnaní s inými druhmi fotografie, je realitná fotografia menej náročná na fotoaparát. Jediná vec, ktorej by ste mali venovať zvýšenú pozornosť, je dobrý výkon ISO. Vysoká citlivosť ISO je rozhodujúca pre fotenie v tmavom prostredí alebo za zlého svetla. Tmavé fotografie sa vždy dajú presvetliť tak, aby snímaná scenéria vynikla.

Statív
Použitie statívu je absolútne nevyhnutné v prípade, ak miestnosť, ktorú sa chystáte odfotiť, nie je dokonale osvetlená. Statív vám nielenže pomôže vytvoriť ostré fotografie pri slabom osvetlení, ale vám umožní fotografovať aj neskoro v noci. Nezabudnite, že pri fotografovaní s dlhou expozíciou, je nevyhnutná správna stabilita fotoaparátu.

Objektív
Na fotografovanie nehnuteľností odborníci odporúčajú používať širokouhlé objektívy. Tento typ objektívov sa postará o to, aby malé priestory vyzerali zväčšene. Neexistujú žiadne prísne pravidlá, ktorých by ste sa mali držať, no my vám odporúčame objektívy minimálne 10-22mm. 

malý priestor vyzerá zväčšene

zdroj: unspash.com

S bleskom alebo bez?
Čo sa týka fotenia s bleskom, medzi fotografmi sa vytvorili akési dva tábory. Jedni použitie blesku vychvaľujú do nebies a fotenie bez blesku si nevedia predstaviť. Potom sú tu tí, ktorí sa použitiu besku vyhýbajú za každú cenu. Názory oboch skupiniek sa ale zhodujú v tom, že základný blesk vám pri realitnej fotografii nepomôže. Ak chcete fotiť s bleskom, použite profesionálny blesk.
Ak plánujete fotiť aj exteriér, rozhodne by ste mali vytvoriť aj pár dronových záberov. Práve takéto zábery dokonale zachytia jedinečné vlastnosti nielen vašej nehnuteľnosti, ale aj pozemku ako takého. Ak hľadáte najnovšiu marketingovú zbraň v realitnom priemysle, práve ste ju našli.

2. Zachyťte všetko dôležité

Uistite sa, že nehnuteľnosť vyzerá kompletne a odpovedá na všetky otázky, ktoré by mohli mať budúci nájomníci. Nezabudnite zachytiť jedinečné vlastnosti každej miestnosti.

Obývačka
Azda jedna z najdôležitejších fotografií vašej nehnuteľnosti je fotografia obývacej miestnosti. Uistite sa, že vaša obývačka vyzerá útulne, relaxačne a domácky. Venujte trochu času nájdeniu čo najlepšieho uhla, ktorý vám ukáže útulnosť  a priestrannosť vášho domova.

obývacia miestnosť

zdroj: unspash.com

Spálňa
Pri fotení tejto časti domu dbajte na to, aby miestnosť vyzerala útulne a svetlo. Môžete zdôrazniť všetky prednosti spálne, ako napríklad nádherný výhľad, otočenie izby smerom na západ a iné.

Kuchyňa
Funkčnosť a čistota v kuchyni musia byť zobrazené na fotografiách nehnuteľností. Umožnite ľuďom predstaviť si, aké ľahké a príjemné je variť niečo v tejto kuchyni. Pomôžte im predstaviť si, aké skvelé by boli rodinné obedy za stolom práve tu.

kuchyňa

zdroj: unspash.com

Kúpeĺňa
Keďže práve kúpeľňa je častokrát najmenšou izbou domácností, musíte na jej snímanie nájsť správny uhol. Môže to byť výzva, ktorá bude trvať istý čas, no výsledok rozhodne stojí za to.

Exteriér
Väčšina ľudí chce vedieť, ako vyzerá nehnuteľnosť zvonku. Aj to je jeden z dôvodov, prečo by ste mali vytvoriť niekoľko úžasných fotografií na dvore a v okolí. Naplánujte si fotenie na čas, ktorý vám umožní využívať prirodzené svetlo. Slnečné svetlo a hodiny východu alebo západu slnka sú najlepšie pre vonkajšie fotenie.

exteriér

zdroj: unspash.com

3. Pohrajte sa s nastaveniami fotoaparátu

Väčšina odborníkov na fotografiu by súhlasila s tým, že dobrá realitná fotografia závisí od svetla. Ak chcete vytvoriť kvalitný obrázok, musíte vedieť zachytiť svetlo. Aby sa tak stalo, musíte byť pri snímaní svetla skúsení. Poďte sa zoznámiť s myšlienkou expedičného trojuholníka, ktorý sa skladá z rýchlosti uzávierky, clony a ISO.

Rýchlosť uzávierky
V závislosti od množstva prirodzeného svetla sa odporúča nastaviť rýchlosť uzávierky medzi 1/60 a ½ sekundy. 
Tip pre nováčika: Rýchlosť uzávierky je v podstate čas, počas ktorého zostane uzávierka fotoaparátu otvorená pre expozíciu svetla do senzora fotoaparátu.

úprava nastavení

zdroj: unspash.com

Clona
Opäť platí, že neexistuje dokonalá voľba, ale väčšina realitných fotografov sa dohodla na zachovaní clony medzi F8 a F11.
Tip pre nováčika: Clona určuje, do akej miery je objektív otvorený pri fotografovaní.

ISO
Princíp používania ISO je jednoduchý: udržte ISO čo najnižšie, ak chcete ostrú fotku.  Odborníci navrhujú neísť vyššie ako 400. Naopak, ak je vašim cieľom odfotiť zrnitú fotografiu, čím vyššie ISO nastavíte, tým zrnitejšia bude fotografia.
Tip pre nováčika: ISO sa používa na určenie, ako citlivý je fotoaparát na zdroj svetla.

4. Upravte fotografie retušovaním

Bez ohľadu na to, aký dobrý je váš záber, vždy existuje priestor na zlepšenie. Na to, aby boli fotografie skutočne pútavé, je potrebné racionálne množstvo retušovania. Majte na pamäti, že vaším cieľom je zdokonaliť fotografie tak, aby boli príťažlivé a zároveň prirodzené.

Vylepšiť vaše fotografie môžete napríklad:
●    úpravou vertikálnej korekcie (všetky zvislé čiary musia byť zvislé),
●    úpravou HDR (rozjasnenie tmavej časti fotografie bez narušenia svetlej časti),
●    správnym orezaním (orežte nežiadúce prvky na fotografii),
●    vyvážením bielej (finálna verzia obrázka musí vyzerať prirodzene, ani príliš chladno, ani príliš teplo). 

luxusná spálňa

zdroj: unspash.com

5. Vyhnite sa najčastejším chybám

●    Vyhnite sa divným odrazom blesku. Pôsobí to neprofesionálne a je potrebné sa tomu vyhnúť za každú cenu.
●    Uistite sa, že váš objektív je čistý.
●    Pozor na chaotické fotografie. Priestor, ktorý fotíte, musí byť tip top!
●    Neretušujte príliš. Pamätajte, že menej je viac. Nikto nemá rád, keď fotografie vyzerajú neprirodzene.
●    Vytvorte snímky bez detí a domácich zvierat. Deti a zvieratá sa hodia napríklad do vianočných reklám, ale realitná fotografia je úplne iná záležitosť.
●    Snažte sa odfotiť celú miestnosť.

luxusné bývanie

 

6. Ak fotenie nie je vašou šálkou kávy, prenajmite si profesionálneho fotografa

Skúsenosti ukazujú, že profesionálne fotografie nehnuteľností majú vysokú návratnosť investícií, takže tieto výdavky určite stoja za to. Ak fotenie nie je pre vás, nechajte to na odborníkov, ktorý vašu nehnuteľnosť nafotia tak, že predaj prinesie výsledky.

Majte na pamäti, že kvalitné fotografie násobne zvýšia vaše šance na  rýchlejší prenájom alebo predaj nehnuteľnosti za lepšiu cenu. Kvalitné fotografie sú polovicou vášho úspechu

Súvisiace články

04.04.2023
Príprava, prezentácia, predaj: 3 stratégie, vďaka ktorým vašu nehnuteľnosť predáte rýchlejšie
Detail
29.01.2023
Feng šuej v záhrade - ako zharmonizovať záhradu podľa princípov feng šuej
Detail
17.01.2023
Spôsob výplaty kúpnej ceny vinkuláciou alebo notárskou úschovou
Detail
16.01.2023
Rozhovor s Michaelou Némethyovou, našou maklérkou
Detail