Všetko o realitách Blog Banky požičiavajú...

Banky požičiavajú s rekordne nízkym úrokom: naše tipy ako ušetriť pri prenose úveru

Uvažujete nad prenosom úveru do inej banky? Teraz je ten najlepší čas. Banky s cieľom udržať si svojich aktuálnych klientov, prípadne rozšíriť portfólio o nových, a tak zvýšiť svoj podiel na trhu, znižujú úrokové sadzby pri úveroch na bývanie. Pozrime sa na možnosti, ktoré máte, ak sa rozhodnete preniesť existujúci úver do inej banky.
Banky požičiavajú s rekordne nízkym úrokom: naše tipy ako ušetriť pri prenose úveru

Aktuálna výška úrokovej sadzby pri úveroch na bývanie

Jedna zo slovenských bánk prišla na trh s úrokovou sadzbou už od 0,39% pre fix 3 roky. Aj preto sa prenos hypotéky do inej banky sa oplatí. „Súčasná priemerná úroková sadzba na nových úveroch bola v júli vo výške 1,07 % a pri refinančných úveroch bola nižšia o 0,4 percentuálneho bodu,“ hovorí Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

„Úrokové sadzby sú naďalej priaznivé a pri prenose úveru do inej banky môžete ušetriť aj niekoľko stovák eur,“ vysvetľuje úverová analytička. Skvelou správou je, že banky naďalej ponúkajú spracovanie úveru bez poplatku, možnosť preplatenia poplatku za predčasné splatenie úveru a tiež môžete ušetriť poplatok za katastrálny úrad. Pozrime sa na možnosti, ktoré máte, ak sa rozhodnete preniesť existujúci úver do inej banky.

výpočty

Prečítajte si aj: Hypotekárny úver - čo všetko musíte vedieť

Ako ušetriť pri prenose úveru do inej banky

1. možnosť:

Môžete si znížiť mesačnú splátku úveru, to znamená, že doba splácania zostane rovnaká. Rozdiel si ukážeme na nasledujúcom príklade: 

  • ak máte úver vo výške 100 000 eur, na 25 rokov, úrokovú sadzbu 1,39%  p. a., mesačne splácate 394,79 eur.
  • ak máte úver vo výške 100 000 eur, na 25 rokov, úrokovú sadzbu 0,39%  p. a., mesačne splácate 349,90 eur.

Ak prenesiete úver do inej banky, na mesačnej splátke ušetríte 44,89 eur, pričom ročná úspora tak predstavuje výšku 538,68 eur. V tomto prípade na úrokoch celkom, zaplatíte menej a úver bude pre vás výhodnejší. Ušetrené peniaze môžete vkladať napr. do pravidelného sporenia.

získanie úveru

2. možnosť:

Môžete si predĺžiť dobu splácania úveru, a tak znížiť svoju mesačnú splátku. Doba splácania úveru sa predĺži, ale rozpočet domácnosti sa zníži vďaka nižšej splátke.

  • ak máte úver vo výške 100 000 eur, na 25 rokov, úrokovú sadzbu 1,39 %  p. a., mesačne splácate 394,79 eur.
  • ak máte úver vo výške 100 000 eur, na 30 rokov, úrokovú sadzbu 0,39 %  p. a., mesačne splácate 294,39 eur.

Ak za týchto podmienok prenesiete úver do inej banky, úspora na mesačnej splátke je 100,40 eur a ročná úspora tak predstavuje výšku 1 204,80 eur. „V tomto prípade ročná úspora predstavuje zaujímavú sumu. Nevýhodou je, že na úrokoch síce preplatíte viac, avšak úsporu na splátke môžete vkladať do sporenia. Na druhej strane, ak vám neskôr rodinný rozpočet dovolí, môžete si po čase skrátiť dobu splácania a tak na úrokoch zaplatíte menej,“ uzatvára Zuzana Šimonová.

rozhovor s klientom

Naša spoločnosť vám pri kúpe nehnuteľnosti zabezpečí hypotekárny úver s najvýhodnejšou úrokovou sadzbou, nakoľko intenzívne komunikujeme s hypotekárnymi bankami a našim klientom ponúkneme možnosť, ktorá bude spĺňať ich potreby. Obráťte sa na nás, my vám pomôžeme vyriešiť hypotekárny úver a odbremeníme vás od zbytočných starostí.

Súvisiace články

04.04.2023
Príprava, prezentácia, predaj: 3 stratégie, vďaka ktorým vašu nehnuteľnosť predáte rýchlejšie
Detail
29.01.2023
Feng šuej v záhrade - ako zharmonizovať záhradu podľa princípov feng šuej
Detail
17.01.2023
Spôsob výplaty kúpnej ceny vinkuláciou alebo notárskou úschovou
Detail
16.01.2023
Rozhovor s Michaelou Némethyovou, našou maklérkou
Detail